HomeAboutProjectsContact
Model of apartment building
Brick facade
Section
Stair
Kitchen
Kitchen
Kitchen
Kitchen
Kitchen
Back to All Projects < Back to Residential Projects < Back to Garden Projects
Dayroom for a Naturalist

The project is the addition of a greenhouse to an existing home.


The design of the greenhouse in plan and section echoes and reinforces the simplicity of forms of the main house. Its transparency and primary materials of glass and steel offer a counterpoint to the opaque nature of the masonry and wood of the main house, while the stone walls serve as a common element tying the two together.


The room is used as a fully functioning greenhouse for temperate plants, therefore containing the necessary heating, cooling and ventilating equipment as well as plant benches. During the spring and fall the room also serves as an adjunct living space.


The construction materials consist of an exposed aggregate concrete slab (with trench drains), stone walls on the north and south sides, and an interior steel skeleton supporting a suspended glass system with silicone butt joints. The heating system consists of triple fin-tubes on the north and south walls; the ventilating units (two intake louvers and two exhaust louvers), located in the corners, allow for a two-stage, cross-flow ventilation and evaporative cooling system.



Location

Washington, DC


Landscape Architect

Michael V. Bartlett


Lighting Design

Scott Watson Associate


General Contractor

John D. Richardson


Glass Supplier

Eckelt Glas, Inc.


Glass Installation

Harmon, Inc.


Steel Fabricator

Superior Iron


Photography

Anne Gummerson


© Copyright 2015 Outerbridge Horsey Associates, PLLC.