HomeAboutProjectsContact
A Conservatory Addition to a House
Model of apartment building
Brick facade
Section
Stair
Kitchen
Back to All Projects < Back to Residential Projects < Back to Garden Projects
Dayroom for a Naturalist

The project features a large spacious Sunroom addition set within an enclosed garden. The Sunroom addition replaces an earlier porch enclosure on this 1930s brick neo-colonial home. The client’s program required a large, flexible open space adjacent to the living room capable of handling seated diners for sixty people. The clerestory captures sunlight throughout the day, allows views of the surrounding mature trees, and provides space and air for assembled dinner guests at night. The room’s everyday use is as an open, light-filled family room where the garden and terrace are easily accessible.


The addition, extensions and modifications to the terrace, and changes to the existing garden, are accessible through additional french doors intended to improve the connection of the house to the front, side and rear garden; an integrated, three-dimensional experience is created. Integral with the addition design is the brick garden wall and fountain pool feature that provides an exterior focal point from the Sunroom through the south facing doors.


Careful attention to the scale of interior and exterior details masks the size of the addition. The Sunroom is as comfortable for a single occupant as it is when sixty are seated for dinner.




Location

Washington, DC


General Contractor

Accent General Contracting, Inc.


Landscape Design

Michael V. Bartlett


Interior Design

Andrews Smith Interiors


Photography

Charles Rumph


© Copyright 2015 Outerbridge Horsey Associates, PLLC.